КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТРЕСА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ

0

Стресът може да се отрази по различен начин на децата и да ги накара да се чувстват по плахи, неспокойни, нерешителни, ядосани, превъзбудени. Важно е да посрещнете реакциите на детето си с подкрепа и разбиране, да изслушвате притесненията му и да му осигурявате още повече ОБИЧ И ВНИМАНИЕ.

В трудни ситуации децата имат нужда от грижите и любовта на възрастните около себе си. Подарете им допълнително време и внимание.

Изслушвайте ги, дръжте се мило с тях и ги успокоявайте. Ако е възможно, създайте им възможности да играят и да си почиват пълноценно.

Постарайте се децата да са близо до своите родители и близки и, доколкото е възможно, избягвайте да бъдат отделяни от хората, които се грижат за тях. Ако се наложи такава раздяла / в случай на хоспитализация например/, осигурете редовен контакт с тях /по телефон например/.

Изпълнявайте обичайните ежедневни процедури и се придържайте към нормалния график, доколкото това е възможно. Ако няма начин това да се случи, адаптирайте се към новата ситуация, като създадете нови ритуали, в това число свързани с учебни занимания и забавни игри.

Запознайте децата с фактите около ситуацията, обяснете им какво се случва и им дайте ясна информация за това как могат да се предпазят – на достъпен език, съобразен с възрастта им.

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
ПРОМЯНА ШРИФТ
КОНТРАСТ